Składniki:
- stek z miecznika plaster grubości około 1,5-2 cm waga około 400g,
- sok z cytryny
- pól kieliszka białego wina,
- 3 łyżki oliwy,
- spora gałązka rozmarynu,
- sól,
- pieprz czarny grubo zmielony,
Wykonanie jest dziecinnie proste: składniki marynaty należy połączyć i marynować w niej steki przez co najmniej godzinę. W obliczu braku dodać sok z połówki cytryny startą z niej skórkę (z umytej!).
Następnie rzucić rybę na dobrze rozgrzaną patelnię grillową 2-3 minuty z każdej strony i gotowe. Razem z miecznikiem można grillować nieco rozmarynu i w trakcie podlewać marynatą.
Gotowe steki wedle uznania można skropić dodatkowo sokiem z cytryny i oliwą.
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami: podgotowane 15 minut ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wzdłuż dłuższej krawędzi, skropić oliwą, solą i piec na złoto w nagrzanym do 200 stopni piekarniku aż się zezłocą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz