
Kolejny przepis o włoskim rodowodzie, będący wariacją
przepisu prezentowanego w jednym
z odcinków przez Dwóch Łakomych Włochów jako
przykład cucina bianca. Po raz kolejny
z prostych składników powstaje wspaniałe
danie.
Składniki:
½ główki kapusty,
8 dużych ziemniaków,
ser żółty* (najlepiej taleggio lub gruyère),
masło (ilość wedle uznania),
liść laurowy,
sól i pieprz.

Kiedy kapusta się gotuje można już przygotowywać ziemniaki,
krojąc je na plastry 2-3 mm grubości i ostrożnie umieszczając w osolonym
wrzątku gdzie powinny się gotować na średnim ogniu jakieś 2-3 minuty. W
przeciwieństwie do kapusty, ziemaniki nie muszą być całkowicie miękkie.

*Każda warstwa może być dodatkowo wzbogacona kawałkami masła
i startego sera, choć można z tego zrezygnować, mając w pamięci niebezpiecznie
rosnącą liczbę kcal.
Na wierzchu natomiast powinna znaleźć się warstwa sera już
bezapelacyjnie. Zapiekanka powinna spędzić około 30 minut w piecu nagrzanym do temperatury 200 stopni, wtedy po wyjęciu wygląd tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz