Składniki na burgery:
600g fileta z dorsza lub czarniaka
60g białego pieczywa
Średnia posiekana cebula
Cztery posiekane i roztarte ząbki czosnku
Dwie łyżki natki pietruszki
Dwie łyżki natki kolendry
Łyżeczka mielonego kminu
Dwa duże jaja (ubite)
Oliwa do smażenia
Dwie łyżki świeżej mięty do posypania na koniec
Składniki na sos:
Dwie łyżki oliwy
Półtorej łyżeczki mielonego kminu
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Łyżeczka mielonej kolendry
Średnia cebula
Kieliszek białego wina
Puszka pomidorów
Dwie łyżeczki cukru
1 chili
Nieco bardziej skomplikowana potrawa, nie należy jednak zrażać się ilością produktów. W każdym
razie efekt jest rewelacyjny i wart włożonego w przygotowanie wysiłku.Na początek burgery z dorsza.
Kluczowe jest posiekanie ryby na drobniutkie kawałki –
nie miazgę. Nie wolno ryby mielić. Dzięki temu w pozostaje ona wyczuwalna a sam
burger nie wyjdzie twardy. Kawałek chleba/bułki/weki a w każdym razie białego pieczywa o masie około 60 g – jedna
dziesiąta masy ryby - należy zmiksować w malakserze na okruchy (uwaga! tu nie
chodzi o bułkę tartą), cebule drobno posiekać i dodać do miski razem ze wszystkimi
pozostałymi składnikami burgerów oprócz oliwy i mięty. Wymieszać i formować placuszki o 2cm grubości
i wielkości dłoni.
Gdyby zaistniały trudności z formowaniem kotlecików, można dodać bułki tartej i same kotleciki schłodzić przed smażeniem do 30 minut w lodówce.
W międzyczasie trzeba przygotować sos (w dużym naczyniu aby zamieściły
się w nim także burgery). Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę razem z
przyprawami, następnie dodać chili, pomidory, cukier, sól i wino, zredukować.
Dodać czarny pieprz i delikatnie umieści na patelni wszystkie burgery (można je
delikatnie podociskać) dodać wody do poziomu górnej krawędzi burgerów i
podgotować całość bez przykrycia
około 10 minut.
Podawać z kuskusem, posypane świeżą miętą. Polecam nie
rezygnować z tego składnika, bo naprawdę robi on wielką różnicę i nadaje
potrawie lekkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz