czwartek, 8 maja 2014

Ciecierzyca z ryżem i żurawiną





Składniki:
puszka ciecierzycy
200 g ryżu basmati lub jaśminowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki curry
2 duże cebule posiekane w pióra
łyżka mąki
100g żurawiny
3-4 łyżki pietruszki (lub pietruszki, koperku i koledry)
olej do smażenia cebuli
oliwa
sól i czarny pieprz

Ryż ugotować.



Na patelni rozgrzać trochę oliwy razem z kminem i curry, dodać odcedzoną ciecierzycę, trochę soli i chwilkę podsmażyć aby cieciorka pokryła się przyprawami i oliwą; zdjąć z ognia. (Ewentualnie można dodać jeszcze nieco chili)

Cebulę oprószyć mąką i solą, partiami smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia na złoto (około 4-5 minut). następnie odcedzić i odłożyć na papierowy ręcznik i nieco posolić. Nie należy pomijać tego etapu, podsmażona na złoto cebulka nadaje potrawie niepowtarzalnego smaku i idealnie współgra z pozostałymi składnikami, Jej brak byłby bardzo mocno odczuwalny.

W sporej misce połączyć wszystkie składniki: ryż, cieciorkę, żurawinę, cebulkę oraz zieleninę. Można  w miarę potrzeby dosolić i koniecznie dodać grubo zmielonego czarnego pieprzu.

Podawać w temperaturze pokojowej, idealne na obiad w upalne dni lub na wynos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz