Składniki:
pęczek szpinaku (ewentualnie szpinaku i botwiny)
cztery jaja
200g jogurtu greckiego
duży ząbek czosnku (roztarty z solą)
oliwa
sól
dwie łyżki masła
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki chili lub 1 peperoncino
kilka listków szałwii
Na pierwszy rzut oka nieco dziwne, lecz doskonałe połączenie smaków, inspirowane przepisem Yotama Ottolenghi z Jerusalem.
Sos jogurtowy: Jogurt wymieszać z czosnkiem roztartym z solą, odstawić w temperaturze pokojowej.
Szpinak poddusić do miękkości na oliwie, następnie zrobić w nim cztery wgłębienia i do każdego delikatnie wbić jajko. Posolić i dusić pod przykryciem do uzyskania pożądanej konsystencji jajek.
W tym samym czasie rozpuścić masło wraz ze słodką papryką i chili, dodać listki szałwii (porwane na spore kawałki) i podsmażyć około 1 minuty.
Na talerze nakładać ostrożnie szpinak z jajkami, dodać sporo jogurtu i polać całość masłem chili/szałwiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz