piątek, 9 maja 2014

Jajka na szpinaku z jogurtem czosnkowym i masłem chili z szałwią



Składniki:
pęczek szpinaku (ewentualnie szpinaku i botwiny)
cztery jaja
200g jogurtu greckiego
duży ząbek czosnku (roztarty z solą)
oliwa
sól
dwie łyżki masła
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki chili lub 1 peperoncino
kilka listków szałwii

Na pierwszy rzut oka nieco dziwne, lecz doskonałe połączenie smaków, inspirowane przepisem Yotama Ottolenghi z Jerusalem.

Sos jogurtowy: Jogurt wymieszać z czosnkiem roztartym z solą, odstawić w temperaturze pokojowej.


Szpinak poddusić do miękkości na oliwie, następnie zrobić w nim cztery wgłębienia i do każdego delikatnie wbić jajko. Posolić i dusić pod przykryciem do uzyskania pożądanej konsystencji jajek.

W tym samym czasie rozpuścić masło wraz ze słodką papryką i chili, dodać listki szałwii (porwane na spore kawałki) i podsmażyć około 1 minuty.

Na talerze nakładać ostrożnie szpinak z jajkami, dodać sporo jogurtu i polać całość masłem chili/szałwiowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz